Μια συχνή σύγχυση σήμερα για την κατάλληλη υπηρεσία επαγγελματικής ανάπτυξης για εργοδότες και εργαζόμενους παρουσιάζει το coaching καριέρας ως μια πιο «συμφέρουσα» εναλλακτική του executive coaching ή του εν γένει οργανωσιακού coaching.
Τα πλεονεκτήματα του coaching καριέρας γίνονται εύκολα αντιληπτά για έναν ελλιπώς ενημερωμένο εργοδότη ή manager: Οι συνεδρίες κοστίζουν λιγότερο, εφόσον γίνονται ατομικά και με φαινομενική επιβάρυνση του εργαζόμενου και μόνο, δε χρειάζεται ο ίδιος να εμπλακεί σε καμία φάση της διαδικασίας μετά από τη σύστασή του για τη λήψη της υπηρεσίας, ο εργαζόμενος προπονείται εκτός ωραρίου απολαμβάνοντας μια επιπλέον εταιρική παροχή, και ο ίδιος απλά αναμένει τη βελτίωσή του αποζημιώνοντάς τον για το κόστος.
Όσο όμως εμπειρία και γνώση συσσωρεύονται, μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί γιατί το executive/ οργανωσιακό και όχι το career coaching είναι αυτό το οποίο διασφαλίζει το μέγιστο δυνατό όφελος και προστατεύει από αστοχίες τόσο τον εργοδότη όσο και τον εργαζόμενο, εφόσον αποτελεί τριμερή και όχι διμερή συνεργασία, το οποίο σημαίνει ότι:
- Ο coach συμβάλλεται με τον εργοδότη, επομένως οι δεοντολογικές δεσμεύσεις και η αστική του ευθύνη ισχύουν για τον οργανισμό συνολικά και όχι μόνο απέναντι στον coachee.
- Ο οργανωσιακός/ executive coach προσωρινά γίνεται μέρος-μέλος του συστήματος του οργανισμού και ως τέτοιο υπηρετεί τον coachee του με γνώμονα και επιδίωξη την αμοιβαιότητα των συμφερόντων coachee και οργανισμού.
- Ως μέρος-μέλος του συστήματος ο οργανωσιακός/ executive coach έχει πρόσβαση σε σημαντικές για τον ίδιο πληροφορίες, οι οποίες συχνά (σκόπιμα και μη) παραλείπονται από τον coachee σε ένα πρόγραμμα coaching καριέρας.
- Όπου οι αξίες και οι επιδιώξεις δε συμπίπτουν, ο οργανωσιακός/ executive coach εργάζεται για την ευθυγράμμισή τους (η οποία δεν αποτελεί απαραίτητα ζητούμενο στο coaching καριέρας)
- Ο εργοδότης διά του ιεραρχικού προϊσταμένου του coachee ή/ και του εκπροσώπου του Τμήματος Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού συνδιαμορφώνει το ζητούμενο της συνεργασίας με τον coachee, μια διαδικασία εξαιρετικά δημιουργική και διαφωτιστική όσο και δεσμευτική και για τους δύο.
- Έχοντας άμεση πρόσβαση στον coach αλλά και συμμετοχή στη διαδικασία ο εργοδότης επίσης αξιολογεί και ανατροφοδοτεί τόσο τον coach όσο και τον coachee, υποστηρίζοντας περαιτέρω την προσφερόμενη υπηρεσία.
- Ο coachee ευθυγραμμισμένος με τις προτεραιότητες και τις επιδιώξεις του εργοδότη του αναπτύσσεται προς μια κατεύθυνση η οποία ωφελεί περισσότερο την προσωπική του διαδρομή εντός του και όχι προς μια κατεύθυνση ορισμένη από τη δική του και μόνο υποκειμενική και περιορισμένη οπτική.
Συνεπώς το coaching για την επαγγελματική ανάπτυξη των εργαζομένων είναι μια ωφέλιμη υπηρεσία σε κάθε περίπτωση για τον coachee, αξίζει όμως να αναρωτηθεί κανείς για το πού μπορεί να τον οδηγήσει η στοχοθεσία του για το μέλλον του σε έναν οργανισμό, όταν αυτή δεν έχει την ευθυγραμμιστική υποστήριξη του ίδιου του οργανισμού. Αξίζει επίσης να αναρωτηθεί κανείς κατά πόσο μια υπηρεσία ανεξάρτητη τελείως από τον ίδιο μπορεί όντως να υπηρετήσει τα συμφέροντά του, όταν βασική προϋπόθεση είναι ο a priori ενστερνισμός τους συνολικά από το λήπτη της υπηρεσίας. Η εκ των υστέρων αποζημίωση συνεδριών coaching καριέρας στους εργαζόμενους ενός οργανισμού αφορά μια υπηρεσία που ανήκει μόνο στους ίδιους.
Με αναγωγή σε κάτι συγκεκριμένο και χειροπιαστό, μοιάζει με την αγορά του δικού μας επιθυμητού οχήματος, προκειμένου να το παραχωρήσουμε στη συνέχεια σε κάποιον άλλο, ο οποίος θα το οδηγεί όποτε, όπως και όπου εκείνος κρίνει. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το ρίσκο δε βρίσκεται τόσο στην πιθανή εσφαλμένη κρίση του εργαζόμενου, όσο στην περιορισμένη αντίληψη και ενημέρωση του επαγγελματία coach για τη στοχοθεσία, τις προτεραιότητες και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του εργοδότη.
Το ύψος των απαιτήσεων, το εύρος των δεσμεύσεων και η πολυπλοκότητα των δεδομένων, των σχέσεων και των συνθηκών είναι αυτές που καθορίζουν την αξία – και κατά συνέπεια επηρρεάζουν και το κόστος – του οργανωσιακού coaching. Ο παραλληλισμός του με το coaching καριέρας (πόσω δε μάλλον η επιλογή του δεύτερου ως εναλλακτική του πρώτου) από τον εργοδότη είναι μάλλον άστοχος και θα μπορούσε σε πολλές περιπτώσεις να αποβεί επιζήμιος. Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές υπηρεσίες, οι οποίες προσφέρουν διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικούς αποδέκτες με παρόμοια προσέγγιση. Το coaching καριέρας απευθύνεται στους εργαζόμενους ως μονάδες εντός και εκτός του εργοδότη τους· το executive coaching απευθύνεται στους εργοδότες και τα στελέχη τους (με το οργανωσιακό coaching να συμπεριλαμβάνει το executive, αλλά να απευθύνεται επίσης και σε εργαζόμενους χαμηλότερης βαθμίδας ατομικά – και ομαδικά με τη μορφή του team coaching).
Για περισσότερες πληροφορίες μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.